Les Competències del segle XXI

comp_digital_gran

AVALUACIÓ DE LES COMPETÈNCIES DEL SEGLE XXI:

http://www.youtube.com/watch?v=QEj69Q4XcI4

El desenvolupament en els estudiants de les habilitats necessàries per a la vida a la Societat del Coneixement ha passat a ser una prioritat per als sistemes educatius del món.

La finalitat de l’educació és aconseguir que els nois i les noies adquireixin les eines necessàries per entendre el món en què estan creixent i que els guiïn en el seu actuar; posar les bases perquè esdevinguin persones capaces d’intervenir activament i crítica en la societat plural, diversa, i en continu canvi, que els ha tocat viure. A més de desenvolupar els coneixements, capacitats, habilitats i actituds (el saber, saber fer, saber ser i saber estar) necessàries. Els nois i les noies han d’aprendre a mobilitzar tots aquests recursos personals (saber actuar) per assolir la realització personal i esdevenir així persones responsables, autònomes i integrades socialment, per exercir la ciutadania activa, incorporar-se a la vida adulta de manera satisfactòria i ser capaços d’adaptar-se a noves situacions i de desenvolupar un aprenentatge permanent al llarg de la vida.

La necessitat de crear politiques i instruments per a poder mesurar-los, és un desafiament urgent per a que l’educació tingui una resposta actualitzada i pertinent a les demandes de la societat del Segle XXI.

La Iniciativa ATC21S, és un consorci acadèmic de sis universitats de gran prestigi, afavorit per les corporacions Cisco, Intel y Microsoft, i que està destinat a proposar un marc conceptual i instruments de mesura validats sobre las competències del Segle XXI, les quals inclouen:

competencia-digital-marco-teorico-L-_vjSNY

En el Segle XXI la formació que rebem, com la majoria dels aliments, tindrà una data de caducitat cada vegada més curta. Sembla ser, aproximadament, que cada deu anys el coneixement es renova en gran part; així, més de la meitat dels sabers que haurà d’adquirir un nen o nena que neixi en aquests moments, encara no s’ha produït.

La revolució tecnològica no deixa de plantejar-nos la urgent necessitat que en l’àmbit de l’educació emprenguem els canvis que considerem oportuns per aconseguir formar nous traballadors/es i ciutadans/es.

És per això que, per aconseguir l’èxit educatiu, creiem que les competències que no poden faltar en el Segle XXI són les següents:

– Competència Anàlisi de la informació: Actualment hi ha molta informació a la xarxa, de molt fàcil accés i s’ha d’ensenyar als alumnes a filtrar i seleccionar aquella informació que els interessa.

– Competència del pensament crític: Entre els mitjans de comunicació, premsa, tv, internet.. es divulga molta informació de la qual s’ha de ser conscient de que hi ha interessos diversos. Els alumnes  han de ser capaços de ser crítics i no deixar-se influència per tots ells. D’aquesta manera, nosaltres com a professors, hem de ensenyar als alumnes a prendre les seves pròpies decisions i a tenir un punt de vista individual sobre les coses.

– Competència ús de les noves tecnologies: Avui en dia a la societat actual es habitual l’ús d’aparells digitals i programes informàtics. Saber utilitzar-los o no pot marcar el desenvolupament personal de cada individu. Des de el context educatiu s’ha d’ensenyar i promoure l’ús adequat de totes les eines digitals que poden ser útils per a l’aprenentatge significatiu de l’alumnat.

– Competència protecció de la integritat personal: Les xarxes socials com twitter, facebook, instagram, etc.. posen la imatge personal a l’abast de tothom. S’ha de consciència als alumnes  de les repercussions que pot arribar a tenir un mal ús d’aquestes plataformes socials.

– Competència aprenentatge idiomes: Es sabut de la força que pren l’aprenentatge de diferents idiomes en la societat actual. El domini de diferents llengües pot obrir moltes portes en el món laboral. D’aquesta manera des de l’escola es important treballar des de ben petit l’adquisició d’idiomes, partint de l’anglès com a eix principal i obrir als alumnes a l’aprenentatge de molt altres.

Anuncios

Publicado el noviembre 13, 2013 en Uncategorized. Añade a favoritos el enlace permanente. Deja un comentario.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

RECURSOS PARA NUESTRA CLASE

Repasa, refuerza y amplia

Educació al segle XXI

Aplicació de les TIC a l'aula

Hàbits Alimentaris i Salut

La salut no ho és tot. Però tot és res sense salut (Schopenhauer, S.XIX)

escoladesport

blog informatiu sobre l'actualitat educativa i esportiva

Pensa, Actua i Uneix

El blog tracta sobre temes de l'Educació a les escoles

Desconsumeix-te!

Educació física i TIC

efutur

Sembrant el futur de l'educ@ció físic@

Interculturalitat

Treballem plegats a través de l'Educació Física

WordPress.com en Español

Blog de Noticias de la Comunidad WordPress.com

A %d blogueros les gusta esto: